Drie op vier Vlaamse bedrijven gebruikt nog geen AI-technologie

Als we VLAIO mogen geloven, gebruikt nog steeds een meerderheid van de Vlaamse bedrijven geen artificiële intelligentie om hun competitiviteit te verhogen. Daarbij komt nog eens dat de meerderheid ook geen plannen heeft om op de korte termijn gebruik te gaan maken van AI-technologie. Waarom?

Verschillende redenen kunnen bedacht worden: er is vaak een gebrek aan kennis rond AI bij vele bedrijven. Het wordt gezien als iets overmatig complex en duur. Dit mag dan niet compleet onwaar zijn, veel hangt af van de zaken waarop ondernemingen willen focussen. Er zijn al vele voorbeelden waar al veel (buitenlandse) bedrijven grote stappen genomen hebben. Dit in combinatie met open source technologie, zou er eigenlijk voor moeten zorgen dat we al veel sneller stappen zouden moeten durven nemen. Toch blijven we hierop achter. In Vlaanderen focussen we hard op innovatie en op hetzelfde moment zijn we vaak conservatief in wat we verder intern willen moderniseren.

Verder zijn er ook andere aspecten die vaak angst oproepen: zullen er jobs verloren gaan? Kunnen we wel werken met AI-toepassingen? En hoe zullen klanten reageren op automatiseringen? Deze vragen zijn allemaal terecht en een goede toepassing van AI heeft hier net een goed antwoord op. Artificiële intelligentie zorgt er niet meteen voor dat jobs verloren gaan maar net dat mensen kunnen focussen op taken waar menselijke aspecten noodzakelijk zijn. Verder kan AI niet zomaar overal toegepast worden maar moet de gebruiker en de klant steeds centraal staan. Enkel projecten die op deze manier opgezet worden leveren ook waarde op op de lange termijn.

Meer en meer AI consultancies schieten uit de grond als paddenstoelen en allemaal lijken ze langzaam maar zeker te groeien. Toch hebben we samen nog een lange weg te gaan, zeker als we de competitiviteit van onze Vlaamse bedrijven willen blijven beschermen. Galactic Automation is dan ook niet anders en wil samen met Vlaamse bedrijven de stap vooruit kunnen zetten om echt waarde te kunnen creëren.